Resham

  • Genegeerd worden door je familie vanwege je handicap (groeiziekte)
  • Ingezet worden door je familie als huisslavin
  • Slechte voeding
  • Slechte hygiene en leefomstandigheden

De woonomstandigheden in Nagwa zijn niet eenvoudig maar tel daar bovenstaande feiten bij op en je krijgt een verdrietig en uitzichtloos bestaan. Precies wat Resham overkwam en waar we gelukkig net op tijd achterkwamen. Resham wilde het eigenlijk opgeven.
We hebben veel vragen, maar we moeten eerst als een gek voor haar gaan zorgen.

We bezoeken de huisarts en de resultaten zijn niet best. 15 kilo, vitamine tekort, last van wormen in haar lichaam en totaal verzwakt. Ook de huisarts schrikt hiervan.

We besluiten haar dagelijks mee te nemen naar school. Daar krijgt ze haar medicatie en een gezonde maaltijd. De kindjes in de school geven wat afleiding en ze kan wat rusten wanneer ze dat wil. We gaan dit tijdelijk doen om haar aan te laten sterken.

De liefde en aandacht van het Duniya Team doen haar goed en ze geniet van de dagen op school. Zelfs zoveel dat ze ook op zaterdag naar de ouderen dagopvang komt. Ze heeft deze warmte zo ontzettend nodig. De vrolijke Resham is er nog lang niet, ze heeft nog een lange weg te gaan. Maar we zien haar langzaam weer een klein beetje mens worden.

Ondertussen voeren we gesprekken met de familie van Resham en krabbelen de sociaal werkers van de school zich achter hun oren. In een wijk met zoveel problemen bij vele gezinnen, is de familie van Resham nooit op de voorgrond getreden. Zeker niet om melding te maken van de situatie van Resham en daar ligt toch wel de grootste oorzaak. Er wordt niet om haar gegeven. Ouders zijn al overleden en haar broers die nog leven, daar mag ze niet bij wonen. Daarom woont ze in het huis van haar overleden broer bij haar schoonzus en die interesseert zich niet voor haar. Ook haar dochters niet, sterker nog ….die vinden een Assepoester in huis wel fijn en laten Resham het huishouden runnen.

Ook praten we met Resham…. wat wil zij? Zonder dat haar familie erbij is, is haar antwoord duidelijk. Ze wil er weg en het liefste morgen. Met het Duniya Team zijn we daarom op zoek naar oplossingen. Zo bestaan er woonplekken voor alleen vrouwen en hebben we ook goede contacten met een school/wooncentrum voor mensen met een beperking. Eerst aansterken bij ons op school.

Haar nichtjes hebben we duidelijk gemaakt dat Assepoester niet meer bestaat. Het was niet een glazen muiltje dat haar voorspoed bracht, maar gewoon een paar nieuwe slippers.

Een Reactie op “Resham

  1. Mooi om te zien Debby, op die laatste foto dat het gezicht wat boller is geworden en ontspannen is. Wat een mooi werk wordt er toch verricht door de staff!!

Plaats een reactie