Emergency Fund voor Sapan

Sapan is een oude bekende van Stichting Duniya, als fiets rikjsa rijder heeft hij ons altijd veel geholpen. Ook is hij mijn ‘privé chauffeur’ als ik in India ben. Klinkt natuurlijk super luxe en dat is het ook. Maar het scheelt mij in de ochtend een hoop gedoe… er duiken geen 10 riksja rijders bovenop mij, vechtend om een ritje. Iedereen weet … ‘die blonde buitenlandse hoort bij Sapan’.
Inmiddels heeft Sapan zijn fiets riksja verruild voor een elektrische riksja. Dit moet ook wel, want Sapan is ziek. Hij heeft bot tuberculose… dat lezen we in de onderzoeksrapporten uit het ziekenhuis.
Om deze reden zetten we ons emergency fund in, want Sapan heeft hulp hard nodig voor het betalen van de onderzoeken en medicijnen. Maar vooral heeft hij regelmatig rust nodig om te herstellen. Nu moet hij blijven werken voor inkomen en zo blijft hij maar in een cirkeltje rond gaan. We nodigen Sapan uit op school voor een gesprek.

Al snel wordt duidelijk dat Sapan niet thuis wil gaan zitten. Hij wil iets doen in ruil voor onze hulp en daar voelt hij zich goed genoeg voor. Daarom maken we een deal… Hij gaat in de ochtend en middag een paar van onze schoolkinderen die wat verder weg wonen van de school, ophalen en weer thuis brengen. 2 ritjes per dag en verder rusten. We spreken af dat we dit doen tot 1 januari 2024 en daarna kijken we verder hoe het met hem gaat.

We brengen zijn maandelijkse lasten in kaart. Deze zal Duniya op zich nemen in ruil voor zijn werk voor de school.
Huur van zijn woning 4000INR = 44 euro
Afbetaling riksja 5600INR = 61 euro (hij moet nog 4 maanden afbetalen, dan is de rickshaw van hemzelf)
Maandelijks heeft Sapan dus 9600INR nodig voor zijn vaste lasten en dan heeft hij nog niets gegeten.
Sapan voegen we daarom toe aan onze maandelijks voedselpakketten distributie, en we geven hem wat kleingeld om daarnaast nog verse groente te kunnen kopen. Het voedselpakket bestaat voornamelijk uit basis benodigdheden zoals rijst, bloem, linzen, suiker, kruiden. Medische kosten zullen we ook betalen aan de hand van de rekeningen die we zullen ontvangen uit het ziekenhuis.

Samengevat gaat Sapan ontvangen:
Augustus / September / Oktober / November: 10.000INR = 110 euro
December: 4500INR = 50 euro
+ voedselpakket + medische kosten

Sapan blijft op school zodat hij de kinderen meteen naar huis kan brengen. Dit doet hij samen met Sukhmani die precies weet waar de kinderen wonen. Ik ga ook mee om de woonwijk van de kinderen te zien. De kinderen vinden het geweldig in de riksja!

In de woonwijk aangekomen vertellen we de ouders over de ‘school riksja’ en daar zijn ze heel blij mee. Natuurlijk blijft halen en brengen in de toekomst hun verantwoordelijkheid, maar dat ze dit tijdelijk even niet hoeven te doen is fijn. Sommige ouders kennen Sapan ook en ze vertrouwen hem in het veilig halen en brengen van de kinderen in het drukke verkeer. Woensdag om 8u zal Sapan de kinderen opwachten en naar school brengen, om 13u brengt hij ze weer thuis.

Ons emergency fonds hebben we écht niet voor niets. We gebruiken dit voor korte hulp aan mensen uit Nagwa. Soms is het een gebroken been, een brand in woning, of zoals nu een ziekte. We hopen dat het Sapan zal helpen om beter te worden en aan te sterken. Dan kan hij daarna weer op eigen benen verder, dat wil hij zelf ook veel liever.

Wil je Sapan helpen en ons emergency fund gevuld houden voor de toekomst? Dat kan natuurlijk http://www.duniya.org

2 Reacties op “Emergency Fund voor Sapan

  1. Wat een toeval… of niet. Eerder vandaag deed ik een extra bijdrage speciaal voor jouw bezoek. Nu komt deze oproep. Wat mij betreft komt de donatie ten goede aan het herstel van Sapan!

    Groet, Marieke

  2. wat lief, Marieke. Dat komt dan heel goed uit!

Plaats een reactie